Ook katten kunnen diabetes (suikerziekte) krijgen. Bij diabetes wordt onvoldoende insuline aangemaakt of is er een ongevoeligheid voor insuline ontstaan (vaak door overgewicht).
Insuline zorgt ervoor dat suiker (glucose) vanuit het bloed in de cellen wordt opgenomen, zodat het de cel van energie kan voorzien. Dat gebeurt bij diabetes dus niet of niet genoeg. Hierdoor wordt het suikergehalte in het bloed (veel) te hoog en krijgen de cellen te weinig energie. Te veel suiker in het bloed kan op de lange duur veel schade aanbrengen aan bloedvaten en organen.
Bij katten is diabetes te herkennen aan de volgende symptomen:
- Veel drinken (een hoge bloedsuikerwaarde geeft een dorstgevoel)
- Veel plassen (het extra gedronken vocht wordt ook uitgeplast vaak met suiker in de urine)
- Veel eten (het lichaam heeft behoefte aan energie)
- Afvallen (de energie kan de cellen niet in en de kat gaat daarom vet verbranden)
- Aceton-geur van adem en urine (ketonen komen vrij bij vetverbranding en worden via adem en urine uitgescheiden)
- Door achterpoten zakken of op de hakken gaan lopen, instabiel lopen met achterpoten.
Diabetes wordt vastgesteld door het meten van de bloedsuikerwaarde. Die is normaal tussen 4 en 6. Bij diabetes is deze waarde (veel) hoger. Vaak wordt ook een andere waarde gecontroleerd: fructosamine.
Katten met diabetes krijgen een koolhydraat-arm dieet. Daarnaast krijgen zij meestal insuline toegediend per injectie. Het meest gebruikt zijn ProZinc en Caninsulin wat 2x daag gespoten moet worden. Daarnaast moet vaak ook regelmatig bloedsuiker geprikt worden en kan ook de urine gecontroleerd worden op suiker en ketonen.
Als eigenaar moet u dus leren bloedsuikerwaardes te prikken en insuline spuiten en dient u 2x daags (om de 12 uur) aanwezig te zijn voor uw kat. Dat is soms wat veel gevraagd en geeft natuurlijk ook problemen als u met vakantie wilt.
STARS biedt diabeteszorg aan katten, incidenteel of tijdens vakanties. Uw kat kan logeren in het kattenhotel en buiten schoolvakanties thuis blijven als u in de omgeving Alphen aan den Rijn-Nieuwkoop woont. STARS zorgt dat er op vaste tijdstippen insuline gespoten wordt en indien gewenst wordt de bloedsuikerwaarde bepaald en daarop gehandeld. Natuurlijk verzorgt STARS dan ook de verder verzorging (o.a. eten, drinken, kattenbak en aandacht).
Sinds 2024 is het medicijn Senvelgo verkrijgbaar via de dierenarts. Dit zou bij diabetes katten die zelf nog (wat) insuline aanmaken het spuiten van insuline kunnen vervangen. Het is vloeibaar en kan direct in de bek of door natvoer gegeven worden. Het werkt doordat het de nieren glucose (suiker) laat uitscheiden in de urine. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel. Omdat de cellen wel brandstof nodig hebben is het noodzakelijk dat er wel nog wat insuline door de kat zelf wordt aangemaakt. Als dat niet zo is gaan katten na eerst het vet, de spieren verbranden. Dan komen er ketonen in bloed en urine. Het is daarom noodzakelijk om (in het begin) regelmatig ketonen te (laten) meten. Het meest betrouwbaar is dat via een druppel bloed maar kan ook met urinesticks. Er zijn net als voor bloedsuiker, meters voor ketonen. Als de ketonen laag blijven bewijst dat dat de kat zelf nog insuline aanmaakt en kan de behandeling met Senvelgo gedaan worden (85% van de katten met type 2 diabetes). Wel moet er regelmatig ketonen gecontroleerd worden om te zien of er nog steeds eigen insuline is en de kat niet zijn eigen spieren verbrand.