De meeste katten zijn prima in staat om hun vacht zelf goed te verzorgen. Er zijn echter omstandigheden waarin de vachtverzorging door de kat zelf niet optimaal is. Dit kan gebeuren bij katten die op oudere leeftijd artrose krijgen, katten met overgewicht, zieke katten of katten met tandproblemen. Dan kunnen toch klitten of vilt ontstaan waarbij de kat hulp nodig heeft want dat kan erg pijnlijk zijn. Steeds meer mensen kiezen voor langharige en half-langharige katten. Ze zijn prachtig om te zien en hebben vaak een zacht karakter. Deze katten kunnen echter wel wat hulp bij hun vachtverzorging gebruiken, zeker als ze ook buiten komen. Maar niet alle katten vinden het fijn om gekamd of geborsteld te worden. Als jouw kat hulp nodig heeft met de vachtverzorging die je zelf niet kunt geven, dan kun je terecht bij STARS. Van uitkammen, klitten verwijderen tot het scheren van een vervilte vacht. STARS biedt uitkomst! De tarieven vind je hier. Voor het katten trimmen zijn de Algemene voorwaarden STARS kattentrimmer van toepassing.

Vachtsparend trimmen

Vachtsparend trimmen betekent dat er zo min mogelijk schade aan de vacht wordt toegebracht. Alleen de noodzakelijke handelingen worden gedaan, zoals klitten verwijderen, vilt scheren en uitkammen. Ontwollen door middel van plukken, fijne kammen, harkjes, furminators of afzuigen zijn achterhaalde technieken die veel schade aan de vacht aanbrengen. Bij ontwollen wordt de onderwol uitgetrokken die daardoor versneld en van slechtere kwaliteit gaat aangroeien en dat geeft meer klitten, permanente rui, slecht opgebouwde haarstructuur en uiteindelijk kale plekken. Gelukkig zijn steeds meer kattentrimmers zich hiervan bewust en trimmen huidvriendelijk en vachtsparend waarbij de vacht en de natuurlijke huidflora zoveel mogelijk behouden blijft. Hierdoor behoud de vacht zijn natuurlijke functies zoals bescherming tegen o.a. verwondingen, warmte en koude, UV-straling en ziektekiemen.

Katvriendelijk trimmen

STARS trimt ook katvriendelijk. De trimbehandeling zal niet onnodig lang duren en er wordt altijd geprobeerd het voor de kat zo prettig mogelijk te laten verlopen. Een kat zal bijvoorbeeld nooit in het nekvel vastgehouden worden (scruffing). Katten worden alleen bij uitzondering gewassen. Dit is soms noodzakelijk bij ernstige vervuiling, huidziekten of als eenmalige behandeling bij ernstige rui en alleen maar als dit het welzijn van de kat verbetert. Indien nodig worden rustpauzes ingelast tijdens de trimbehandeling. STARS is in het bezit van het Kattentrimkeurmerk.

Woont u niet in Zuid-Holland en zoekt u een kat-, huid- en vachtvriendelijke kattentrimmer dan vindt u die hier. STARS is aangesloten bij deze kat-, huid- en vachtvriendelijke kattentrimmers.

Klitten en vilt

Zowel kort- als (half)-langharige katten kunnen klitten of een vervilte vacht krijgen. Klitten en vilt ontstaan door het samenklitten van oude wolharen. Dit kan erg pijnlijk voor een kat zijn. Als de kat zijn eigen vacht niet goed (meer) kan bijhouden of niet graag gekamd of geborsteld wordt kunnen klitten en vilt ontstaan. Dit moet dan professioneel verwijderd worden. Maak daarvoor een afspraak bij STARS en de mobiele kattentrimsalon komt voorrijden!

Parasieten

Katten hebben vaak last van parasieten in hun vacht. De meest voorkomende parasiet is de vlo. Iedere kattenbezitter heeft hier wel eens mee te maken gehad. Vlooien kunnen veel jeuk en soms ook allergische reacties van de huid veroorzaken. STARS kan advies geven over en helpen met ontvlooien en het behandelen van uw huis. Slechts 10% van de vlooien zit namelijk op de kat, de rest leeft in huis.

Vaak worden tijdens een trimbeurt teken ontdekt bij een kat. Die dienen op de juiste manier verwijderd te worden zodat de kop niet achterblijft. Die kan een infectie veroorzaken. Lukt het je niet om een teek of teken zelf te verwijderen? Vraag het dan aan STARS.

Nagels

Nagels hebben een belangrijke functie voor een kat. Ze kunnen zich ermee vastgrijpen tijdens een val, mee jagen en ze markeren er hun territorium mee. Tijdens het trimmen worden de nagels van de voorpoten vaak geknipt voor de veiligheid van de trimmer. Er wordt dan alleen een puntje van de nagels afgeknipt zodat de kat ze gewoon nog kan gebruiken. Als je zelf nagels van jouw kat wilt knippen heb je hiervoor een speciaal schaartje nodig en dien je te weten tot hoever je kunt knippen. In de nagel van de kat bevind zich namelijk levend weefsel (het leven) waar je niet in mag knippen omdat dit zeer pijnlijk is voor de kat en het kan ook flink bloeden. STARS kan je het knippen van nagels leren.

Bij oudere katten kunnen de nagels aan de achterpoten hoorbaar zijn op de vloer. Dit komt omdat de nagels niet meer goed ingetrokken kunnen worden en minder afslijten. Voor de kat is het soms prettiger als ze dan geknipt worden.

Lees ook het nieuwsbericht over het knippen van nagels hier

Moeilijk te trimmen katten

Ondanks veel liefde, geduld en kennis, lukt het soms niet om een kat te trimmen. In zo’n geval is hulp van de dierenarts nodig. Je kunt dan kiezen voor sedatie of narcose. Bij sedatie krijgt de kat rustgevende medicatie (Gabapentine) die je thuis kunt geven, enige tijd (2 uur) voor de trimafspraak. De kat kan dan gewoon in de mobiele trimsalon getrimd worden. Bij narcose gaat de kat naar de dierenarts en wordt daar onder narcose gebracht. De dierenarts houdt de kat in de gaten terwijl STARS trimt. Dit is soms de beste oplossing bij ernstige vervilting. STARS werkt samen met Dierenkliniek Rijnoever maar kan ook in overleg bij jouw eigen dierenarts trimmen.

Mobiele trimsalon

STARS heeft een mobiele kattentrimsalon. De salon wordt bij je voorgereden en is voorzien van alle gemakken van een trimsalon. Je hoeft niet te reizen met jouw kat en je hebt ook geen rommel in huis. Katten zijn vaak makkelijker in een vreemde omgeving te verzorgen dan in hun eigen omgeving. Daardoor is een trimbehandeling ook vaak eerder klaar. Allemaal voordelen dus voor jou en jouw kat(ten)!