Nagels van een kat knippen is normaal gesproken niet nodig. Een kat houdt zelf zijn nagels kort door te krabben en hoesjes eraf te bijten. Ze hebben ook belangrijke functies, vooral voor katten die buiten komen. Katten gebruiken hun nagels om te klimmen, jagen en zich te verdedigen.

Kattentrimmers knippen de nageltjes van de voorpoten vaak ter bescherming van zichzelf en soms op verzoek van eigenaren of als er afwijkingen zijn aan de nagels. Alleen het laatste puntje wordt afgeknipt, ruim voor het levende deel in de nagel, met een speciaal schaartje. Ook de duimpjes aan de binnenkant van de voorpoten worden geknipt. Een voorpoot heeft vijf nagels en een achterpoot vier nagels. De nagels van de achterpoten hoeven meestal niet geknipt te worden tenzij ze snel ingroeien of bij oudere katten die ze niet meer goed in (kunnen) trekken. Door alleen het puntje af te knippen blijft de functie van de nagels behouden.

Soms worden nagels zo lang dat ze de kussentjes raken en daar eelt gaat groeien. Dat ziet er soms uit als een extra nagel maar is dat niet! Het eelt kan geen kwaad en kan gewoon blijven zitten maar mag ook halverwege weggeknipt worden. Uiteindelijk beschermd het niet tegen ingroeien.

Het gebeurt ook wel eens dat nagels die niet goed afslijten door te weinig krabben of mogelijkheid tot krabben. De hoesjes vallen er dan niet af en de nagel wordt te dik en kan gaan ingroeien. Door steeds een klein puntje af te knippen en de hoesjes af te pellen ontstaat weer een normale nagel.

Voor alle nagelproblemen geldt: een goede (hoge en stevige) krabpaal kan veel problemen voorkomen!

Nagels knippen. Doen of niet?

2 gedachten over “Nagels knippen. Doen of niet?

Geef een antwoord