Sommige katten hebben een ‘katerstaart’. Bovenop de staart, zo’n 5 cm vanaf het begin, is de vacht dan (zeer) vettig.

Wat is een katerstaart?

Bovenop de staart bevinden zich extra talg- en zweetkliertjes die bij ongecastreeerde katers meer talg afgeven. Bij overactiviteit van deze kliertjes komt er meer talg in de vacht. Dit vet is er moeilijk uit te wassen door een kat. Zo ontstaat een katerstaart. Maar ook ongesteriliseerde poezen kunnen last hebben van een ‘katerstaart’ en soms zelfs gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen.

Kan een katerstaart kwaad?

Als de vacht en huid erg vet wordt kunnen klitten en ontstekingen ontstaan. Het is dus zaak een katerstaart goed in de gaten te houden en zo nodig te reinigen voordat er problemen ontstaan.

Wat kan je er aan doen?

Meestal heeft een kat geen last van de (matige) katerstaart maar vaak vindt de eigenaar het niet mooi.  Een katerstaart met alleen een wat vettige vacht is makkelijk op te lossen. U kunt de vacht bestrooien met rijstzetmeel of eventueel maizena, zacht inwrijven en dit een half uur in laten trekken. Rijstzetmeel werkt het beste. Daarna borstelt u het uit met een slickerborstel (niet met de kam). Een staart is erg gevoelig een kwetsbaar, dus doe die voorzichtig! U kunt dit natuurlijk ook aan uw trimmer overlaten. Bij een deel van de katten verdwijnt een katerstaart na één of meerdere keren ontvetten met rijstzetmeel. Er zijn ook katten waarbij het steeds terug blijft komen en zult u af en toe de staart moeten (laten) behandelen. Rijstzetmeel kunt u bij STARS kopen.

Wat te doen bij klitten en/of onstekingen?

Bij een ernstige katerstaart (vette vacht is gaan klitten en/of de huid is gaan ontsteken) is ontvetten met rijstzetmeel niet afdoende en kan het poeder de ontsteking verergeren. De staart moet dan gewassen worden met de juiste shampoo. Dit kan uw trimmer voor u doen. Eventuele klitten zullen verwijderd worden. Als de ontsteking niet verminderd zult u naar de dierenarts moeten om de ontsteking te laten behandelen. Daarna dient een katerstaart goed bijgehouden te worden (zie boven).

Katerstaart

Geef een antwoord